COPD
A COPD jelentősége és aktualitásai

A COPD definíció szerint a hörgőszűkülettel járó idült légzőszervi betegségeket jelenti angol eredetű mozaikszóval. A COPD név az angol Chronic Obstructive Pulmonary Disease kifejezés szavainak a kezdőbetűiből áll össze.

Újdonságok a COPD-s beteg rehabilitációjában

A COPD-s beteg megfelelő életminőségének eléréséhez a korszerű, akár kombinált pharmacoterápia mellett egy komplex légzésrehabilitációs programot kell ajánlani.
Onkológia
Az európaiak negyede rákbetegségben hal meg

Az európaiak negyede valamilyen rákbetegségben hal meg, a legtöbb áldozatot a tüdő- és a gyomor-bélrendszeri daganatok szedik, amelyekben Magyarország továbbra is a kétes első helyen áll – derül ki az Eurostat friss jelentéséből.

A nem kissejtes tüdőrák terápiája

A tüdőrák a vezető daganatos halálok világszerte, férfiaknál és nőknél egyaránt. Kihívást jelent a betegség kialakulásához vezető okok/patho­mecha­nizmusok felderítése és azok kezelése.
Asztma
Az asztma és a COPD kezelése

Az irodalomban elfogadott asztma definíció átfogó, az asztma általános jellegzetességeit írja le, de nem differenciál a különböző fenotípusok között, jóllehet a betegség kóreredete (allergiás vagy nem allergiás)...

Asztma és allergiás rhinitis komplex kezelése

A jól felismert és megfelelően kezelt rhinitis jobb asztmakontrollt eredményez, s lehet, hogy van valamennyi hatása a légúti obstrukció kedvező alakításában is...
Infektológia
Tüdőgyulladások

Az otthon szerzett pneumónia mellett az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó pneumónia új fogalomként jelent meg az utóbbi években. 

Szezonális vírusinfekciók

Éven­te át­la­go­san 6 al­ka­lom­mal fer­tő­ző­dünk meg va­la­mi­lyen felső légúti meg­be­te­ge­dést oko­zó kór­oko­zó­val, ame­lyek gyak­ran mu­tat­nak őszi-té­li szezonalitást is.
Allergia
Újra kellene szervezni a magyarországi allergológiai ellátást

Nékám Kristóf allergológus szerint sem a társadalom, sem a döntéshozók nem érzékelik, milyen súlyos és egyre növekvő problémát jelent az allergia Magyarországon.

Allergiás nátha kezelése

Az allergiás nátha világszerte nagyszámú beteget érint (asztmával, ekcémával vagy azok nélkül). A beteg életkora és a tünetek súlyossága vezérli a kezelést. Képezni kell a betegeket a kiváltó okokról, a kiváltó tényezők kerülésének lehetőségeiről.
További Cikkek